De studio

De studio bevindt zich in een residentiële wijk in Werchter, waar niet veel studio's in de buurt zijn. De studio kan maar een klein aantal cursisten ontvangen, dus niemand wordt een nummer bij ons. We focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Studio-eigenares Reiko is een Japanse yogini die de Japanse yogastijl harmonieus heeft geïntegreerd in haar lessen, waaronder Shinshin-toitsu. De Japanse naam van de studio betekent 'zet een stap op het yogapad', we willen dan ook iedereen uitnodigen en verwelkomen om samen aan yoga te doen. Doe mee met Reiko en bewandel samen het Japanse yogapad.

Zanshin is een van de Japanse concepten die Reiko gebruikt in haar praktijk. In de Japanse krijgskunsten (Budō) wordt het woord zanshin gebruikt om te verwijzen naar een staat van ontspannen bewustzijn en alertheid. Bij boogschieten draait alles om het “richten”. Waar je je voeten neerzet, hoe je je boog vasthoudt, de manier waarop je ademt wanneer je de pijl loslaat, het speelt allemaal een rol bij het eindresultaat. Dit volledige bewustzijn van lichaam en geest in relatie tot het doel wordt zanshin genoemd. Bij yoga vecht je niet met een tegenstander maar leg je een innerlijke weg af. Yogi’s kunnen het idee van zanshin dus gebruiken door zich voor te bereiden op toekomstige levensgebeurtenissen waarmee ze te maken kunnen krijgen. Als je dit nog breder benadert, staat zanshin voor de keuze om je leven bewust te leven en te handelen met een doel, in plaats van gedachteloos het slachtoffer te worden van alles wat op je pad komt. Tijdens elke yogasessie werken we niet alleen aan de ademhaling, de concentratie en het uitvoeren van asana's (Sanskriet voor houdingen), maar onderwijzen we ook zanshin, wat yogi’s helpt om te gaan met bepaalde negatieve gebeurtenissen die ze ook naast de mat kunnen tegenkomen. Ze kunnen bijvoorbeeld een ademhalingstechniek toepassen wanneer ze worden geconfronteerd met een stressvolle situatie op het werk, met dezelfde intensiteit en hetzelfde bewustzijn dat men heeft met pijl en boog in de hand.

De docent

Reiko is geboren en getogen op het platteland van Japan en genoot ervan om met de natuur te leven. Als jong kind leerde ze het belang van fysieke en mentale gezondheid kennen. Na 15 jaar alleen door Nieuw-Zeeland, de westkust van de V.S. en Hawaï te hebben gereisd, belandde ze in 2015 in België. Tijdens deze lange reis ontdekte ze yoga, wat haar hielp haar lichaam en geest te verankeren in haar eigen identiteit. Haar vorige carrière in de psychologie bevestigde ook haar geloof in het belang van mentale en fysieke gezondheid in het leven. Zet dus samen met haar een stap op de mat bij Yoga Dō Ippo!

Reiko is een erkende yogini. Ze volgde de geaccrediteerde Vinyasa Teacher Training van 200 uur met YogaMoves in Utrecht, waardoor ze haar vaardigheden kon aanscherpen en nieuwe diepten in haar praktijk kon verkennen. Bij Yoga Dō Ippo doceert ze de basisstijlen van vinyasa, waaronder gentle flow, mindful flow en vinyasa. Als het weer het toelaat, geeft ze ook yogalessen buiten. Ze doceert ook in andere studio’s, bekijk de kalender. In sommige van haar sessies introduceert ze belangrijke Japanse concepten waarvan ze denkt dat ze haar gedurende haar hele yogacarrière de weg hebben getoond.